düdüklü tencerede domates dolması
Düdüklü Tencerede Domates Dolması
Pişme süresi: 15 dakika
3 Kişilik
Ana malzemesi:
7 domates (1.5 kilo)
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı domates salçası
1,5 su bardağı sıcak su (300 ml.)
1 çay kaşığı tuz
İç malzemesi:
100 gr. dana döş kıyması
1 çay bardağı pirinç
1 kuru soğan
2 diş sarımsak
2 domates içi
1 tatlı kaşığı domates salçası
4 çorba kaşığı zeytinyağı
karabiber, pul biber, kimyon
kuru nane, maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
Düdüklü tencerede domates dolması yapımı:
- domatesleri yıkadım ve sap kısımlarını keserek kapak yaptım
- ardından içlerini boşaltım, az tuz serptim ve altlarına kürdanla birer delik açtım
- bir kaba kıyma, soğan, iki domatesin içi, sarımsak, salça,
- 4 kaşık zeytinyağı, maydanoz, karabiber,
- pul biber, kimyon, kuru nane ve tuz koydum iyice karıştırdım
- üzerine bir çay bardağı dolusu pirinç koydum, tekrar karıştırdım.
- iç harcı 7 domatese taksim ettim ve içlerini doldurdum
- üstlerini önceden kestiğim kendi kapakları ile kapattım
- ve düdüklüye dik olarak yerleştirdim
- bir kasye 1 çay kaşığı salça, 1 çay kaşığı tuz, 1.5 su bardağı
- sıcak su koydum karıştırdım ve düdüklüye ilave ettim
- peşinden 3 çorba kaşığı zeytinyağını domateslerin üzerine gezdirdim
- düdüklüyü ocağın büyük gözü üzerine koydum
- ocağı yaktım ve orta ateşe ayarladım
- düdüklünün kapağını kapattım
- buhar çıkmaya başlayınca düdüğünü taktım
- bir süre sonra düdüklü fışlayıp kafa sallamaya başlayınca
- ocağın düğmesini sol tarafa çevirerek, ocağı tamamen kıstım
- ardından saatime baktım
- tam 15 dakika bitiminde ocağı söndürdüm
- düdüklüyü musluk suyunun altında soğuttum,
- kapağını açtım ve dolmanın suyunu bir kaba süzdüm
- dolmalar soğuyunca, elimle bir kaba aldım
- ve üf üf demeye başladım.
- ben yaptığıma göre, sizde yaparsınız.