düdüklü tencerede kırmızı biber dolması
Düdüklü Tencerede Kıymalı Kırmızı Biber Dolması Tarifi, Nasıl Yapılır ve Malzemeleri:
Pişme süresi: 15 dakika
5 Kişilik
Ana malzemesi:
10 tane kırmızı biber (900gr.)
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı sıcak su
İç malzemesi:
150 gr. kıyma
1,5 çay bardağı pirinç
1 iri soğan
1 iri domates
2 iri diş sarımsak
1 çorba kaşığı domates salçası
4 çorba kaşığı zeytinyağı
karabiber, pul biber, kimyon
kuru nane, maydanoz, dereotu
1 tatlı kaşığı tuz
Düdüklüde kırmızı biber dolması nasıl yapılır?
- öncelikle pirinci su içinde koydum ve dinlenmeye bıraktım
- al biberlerin sap kısımlarını kestim ve içini boşalttım
- ardından çatalla orta ve sivri kısımlarına yakın bölgeleri deldim
- parmağımla iç kısımlarını hafif tuzladım
- bir kaseye kıyma, soğan, domates, sarımsak, salça,
- 4 kaşık zeytinyağı, maydanoz, dereotu, karabiber,
- pul biber, kimyon, kuru nane ve tuz koydum iyice karıştırdım
- üzerine 1.5 çay bardağı (süzdüğüm) pirinci koydum, tekrar karıştırdım.
- iç harcı 10 eşit parçaya bölerek, biberlere taksim ettim
- peşinden biberlerin içlerini ağız kısımlarında boşluk bırakarak doldurdum
- biberlerden kestiğim sap kısımlarını düdüklünün bir tarafına yastık yaptım
- doldurduğum biberleri yastığa yaslayarak düdüklüye yatay olarak yerleştirdim
- üzerlerine 3 çorba kaşığı zeytinyağı ve 1 su bardağı sıcak su ilave ettim
- düdüklüyü ocağın büyük gözü üzerine koydum
- ocağı yaktım ve orta ateşe ayarladım
- düdüklünün kapağını kapattım
- buhar çıkmaya başlayınca düdüğünü taktım
- bir süre sonra düdüklü fışlayıp kafa sallamaya başlayınca
- ocağın düğmesini sol tarafa çevirerek, ocağı tamamen kıstım
- ardından saatime baktım
- tam 15 dakika bitiminde ocağı söndürdüm
- düdüklüyü musluk suyunun altında soğuttum,
- kapağını açtım ve dolmanın suyunu bir kaba süzdüm
- dolmalar soğuyunca, elimle dolmaları bir kaba aldım
- ve üf üf demeye başladım.
- ben yaptığıma göre, sizde yaparsınız.