donmuş şevketi bostan yemeği
Buzluktan, donmuş şevketi bostan yemeği tarifi; düdüklü tencerede iki aşamalı pişirilir. Önce et orta ateşte 20 dakika haşlanır, daha sonra sebzeler ilave edilerek kısık ateşte 10 dakika pişirilir ve ocaktan alınır.
Pişme süresi: 20+10= 30 dakika
Ocak ısısı: orta ateş ve kısık ateş
5 Kişilik
Ana malzemesi:
- yarım kilo donmuş şevketi bostan
- yarım kilo dana kuşbaşı et
- 4 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 kuru soğan
- 1 orta boy domates
- 1 adet orta boy kapya biber
- 2 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1.5 su bardağı sıcak su (300 ml.)
- şevketi bostanı dondurucudan çıkardım çözdürdüm ve kuşbaşı doğradım
- soğanı, sarımsağı, kapya biberi yemeklik doğradım
- domatesi rendeledim
- düdüklüyü ocağın büyük gözü üzerine oturttum
- ocağı yaktım ve orta ateşe ayarladım
- içine zeytinyağını ve kuşbaşı eti koydum kavurdum
- ardından 1.5 su bardağı sıcak suyu ilave ettim
- ve düdüklünün kapağını kapattım
- buhar çıkmaya başlayınca düdüğünü taktım
- bir süre sonra düdüklü fışlamaya başlayınca, saatime baktım
- tam 20 dakika bitiminde ocağı söndürdüm
- düdüklüyü musluk suyunun altında soğuttum, kapağını açtım
- 1 tatlı kaşığı salçayı ilave ettim ve yemeğin suyu içinde iyice ezdim
- peşinden soğan, sarımsak, kapya biber, rendelenmiş domates, karabiber, pul biber, kimyon, tuzu ilave ettim ve malzemeleri bir güzel karıştırdım
- peşinden düdüklünün kapağını kapattım
- ardından düdüklüyü ocağın büyük gözü üzerine tekrar koydum
- ocağı yaktım ve orta ateşe ayarladım
- buhar çıkmaya başlayınca düdüğünü taktım
- bir süre sonra düdüklü fışlayıp kafa sallamaya başlayınca
- ocağın düğmesini sol tarafa çevirerek, ocağı tamamen kıstım
- ardından saatime baktım
- tam 10 dakika bitiminde ocağı söndürdüm
- düdüklüyü musluk suyunun altında soğuttum, kapağını açtım
ben yaptığıma göre, sizde yaparsınız
hiçte zor değil.